İsraf Yakamızda
Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.
Geçtiğimiz yıllarda, tahıl ürünleriyle ilgili faaliyet gösteren bir kamu kuruluşunun ekmek israfına dair bir araştırması olmuştu. Araştırma raporu gerçekten üzücü ve ibretlik. Örneğin ülkemizde günlük 6 milyon ekmeğin israf edildiği tespit edilmiş. Bu sayıda ekmekle İzmir gibi bir büyükşehrin günlük ekmek ihtiyacı karşılanabiliyor. Raporda israfın büyük çoğunluğunun hanelerde yapıldığı ifade ediliyor. Yani bunu biz yapıyoruz; komşularımız, akrabalarımız, dost ve arkadaşlarımız yapıyor.
Ekmeği nimet bilir, özel bir konumda sayarız. Sofraya kurulduğumuzda besmele çekerek onu yeriz. Ekmeği yere düşürdüğünde kalbi titreyen, onu alıp silen, öpen müslümanların sofradan kalktığında ardında bıraktığı ekmek zayi olmamalı. Kur’an-ı Kerim’de açık bir şekilde haram kılınan israf konusunda farkındalığımızın artması gerekiyor. Çünkü nafileleri dahi ifa etmeye çalışan nice müslüman yakasını israftan kurtaramıyor.
Tabii, meselemiz yalnızca ekmek değil. Meyve, sebze, yiyecek, içecek, sıcak yemek, kahvaltılık vb. için yapılacak bir araştırma önümüze kim bilir neler çıkarır? Ayrıca giyim kuşam, mobilya, su ve elektrik sonuçlarının da çok parlak olacağını düşünmüyoruz. Ancak ekmeğin sembolik bir önemi var. Onun israfı emeğin, zamanın ve nefislerin israfının da açık bir tezahürü.
Bu ay Serhend dergisinde Ölçüyü Aşmak: İsraf konusunu işledik. İsraf farkındalığımızın artmasına, haramdan sakınmamıza vesile olsun. Bunun dışında dergimiz yine dolu dolu. Ramazan-ı şerif yoğunluklarına rağmen yazarlarımız bu ayın yazılarını vakitlice teslim ettiler. İlk günkü aşkla bu hizmete sarıldıklarını tekrar müşahede etmiş olduk. Yalnız, bu ay çok sevilen Hasbihal köşemiz yetişmedi. Mikail Şimşek güzel bir köyden canlı yayınlarla evlerimize misafir olduğundan mazereti vardı. Önümüzdeki aylarda kıymetli ağabeylerimizle hasbihale devam edecek, inşallah.
Mayıs sayımızda buluşmak duasıyla…
Selim Uğur